Veganská vína: jak chutnají, kde je hledat a čím se liší?
Pokud jste milovníky vína a zároveň vegany, jistě víte, jak těžké je veganské víno najít ve vinárně, natož v obchodě. Mnohá vína jsou čiřena pomocí živočišných produktů, což není úplně v souladu s rostlinnou stravou. Naštěstí existují vína veganská, která jsou ideální volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat sklenku lahodného vína, aniž by museli slevit ze svého přesvědčení. Ale co přesně jsou veganská vína a jak se vyrábějí?
Co je veganské víno?
Veganské víno je tako víno, při jehož výrobě se nepoužívají žádné živočišné produkty. Jinak řečeno víno není čiřeno tradičním způsobem, kdy se běžně používají živočišné produkty, například mléčné, vaječné a rybí bílkoviny. Místo toho se veganská vína čiří pomocí různých rostlinných bílkovin, které se nacházejí například v hrachu, fazolích a bramborách. Na čiření veganských vín se používá ale třeba také bentonit ze sopečného popela či aktivní uhlí. Díky tomu jsou vhodná pro vegany a osoby, které dodržují rostlinnou stravu.
Čím se veganská vína liší?
Hlavním rozdílem mezi veganskými a tradičními víny je proces čiření, respektive suroviny, které se na čiření používají. Tradiční vína jsou často čiřena pomocí živočišných produktů, jež slouží k odstranění veškerých nečistot z vína a k vytvoření čistšího a stabilnějšího produktu. U veganských vín se však k čiření vína používají látky rostlinného původu, hlavně pak rostlinné bílkoviny například z luštěnin či brambor.
Dalším rozdílem mezi veganskými a tradičními víny je používání pesticidů a hnojiv. Mnoho veganských vín se vyrábí s využitím ekologických nebo biodynamických zemědělských postupů, což znamená, že jsou pěstována bez použití syntetických pesticidů nebo hnojiv. Díky tomu mohou být zdravější volbou jak pro životní prostředí, tak pro spotřebitele.
Pití veganského vína se vyplatí
Pití veganských vín má hned několik výhod. Zaprvé jsou vhodná pro vegany a ty, kteří musí např. ze zdravotních důvodů jíst jen rostlinnou stravu. Za druhé, mnoho veganských vín se vyrábí s využitím ekologických nebo biodynamických zemědělských postupů, což z nich dělá zdravější volbu jak pro životní prostředí, tak pro jejich konzumenty.
V neposlední řadě jsou veganská vína často vyráběna menšími a nezávislými vinařstvími, takže pokud rádi podporujete srdcaře a malé vinaře, můžete třeba i tímto způsobem. A napadá nás ještě jeden dobrý důvod: Veganská vína vám rozšíří obzory. Chuťově jsou velmi zajímavá a nabízí vám vůně i chutě, které u tradičně čiřených vín neobjevíte!
Která vína jsou veganská?
O víně toho mnoho prozradí etiketa, a to ať už hledáte víno veganská či nikoliv. Veganská vína jsou zatím stále vnímána jako něco extra a také samotní výrobci veganských vín chtějí, aby byl tento produkt pro spotřebitele snadno identifikovatelný. Proto na vinné etiketě hledejte označení VEGAN, nebo ještě lépe: certifikaci The Vegan Society, což zajišťuje registrované veganské sdružení.
Veganská vína najdete například v Marks & Spencer, ale najdete je též v nabídce značek Ludwig, Rodinné vinařství Jedlička, Vinný sklep Sovín, Víno z Kobylí nebo třeba Znovín Znojmo.
Pozor, nenechte se zmást. BIO víno není víno veganské! Označení BIO znamená, že víno bylo vyrobené z hroznů vypěstovaných v souladu s principy ekologického zemědělství. Sířeno ale může být klidně živočišnými produkty.
Proč je veganské víno považováno za zdravější?
Méně siřičitanů
Všechna vína obsahují siřičitany, ale veganské víno mívá obsah nižší. A to proto, že v něm jsou pouze siřičitany, které vznikly jako přirozený vedlejší produkt fermentace. Vinaři však běžně siřičitany dodatečně přidávají, aby si víno zachovalo čerstvost, neoxidovalo a bylo chráněné před nežádoucími bakteriemi a plísněmi. Jenže někteří milovníci vína mohou být alergičtí nebo citliví na siřičitany a mohou se po požití vína s vyšší koncentrací siřičitanů potýkat s bolestí hlavy či kloubů, záněty nebo vyrážkami.
Zdravá střeva
Ačkoli nefiltrované vegan víno bývá kalnější, ve skutečnosti obsahuje řadu prospěšných bakterií, které jsou skvělé pro zdraví střev.
Prospěšný resveratrolu
Veganská vína mají mnohem více resveratrolu než běžná vína. Resveratrol je rostlinná sloučenina a proslulý antioxidant, který funguje jako “lék” proti stárnutí. Má ale mnoho dalších zdravotních benefitů jako například podporuje normální činnost srdce a cévní soustavy.