Vegetariánské grilování si zpestřete - zkuste houby, burgery z luštěnin nebo ananas

Masožrouti, učte se! Jak na pořádné vegetariánské grilování

Teče vám slina, když vidíte kolem sebe vepřové panenky a burgery… zatímco vy ujídáte grilovaný lilek?
Dokonalé grilování zvládnete i bez masa, stačí pár tipů. Jen bacha na ostatní, kteří vám zaručeně přijdou užírat. 🙂

Ogrilujte sýry

Grilovaný hermelín je základ každého léta!!! Úplně stejně můžete v alobalu připravit i olomoucké syrečky.
Vynikající jsou i “sýrové” plátky lilku a cukety. Jednoduše je ogrilujte z jedné strany a po otočení na ně nandejte parmazán.
Smíchejte sýrovou směs z nivy a balkánského sýru, kterou naplníte papriky nebo rajčata.
Rajské jsou vodovější, takže je zabalte do alobalu, aby nevytekly na brikety. Zeleninu nezapomeňte potřít trochou oleje a vydatně okořenit.

Tip Rybízáka: Zkuste řecký sýr halloumi, neroztéká se a chutná famózně! Hodí se nejen k řeckému salátu.

 

Naplňte zeleninu a houby

Vydlabejte papriky nebo rajčata… a máte obří místo na náplň. Dovnitř zamíchejte smetanový sýr, případně sójové maso se spoustou koření.
Skvěle chutnají také žampiony, zejména ty velké na plnění. Testovali jsme grilované portobello.

 

Zaměřte se na omáčky

Můžete mít sebelepší zeleninu, ale bez pořádného sosu to nebude ono. Však i ten steak potřebuje něco fresh!

Kečup ani nevytahujte z spíže! Doporučujeme spíš rajčatové omáčky, kde najdete jen zeleninu. Tip: Rajčatové čatní
– Chutná vám sladká a slaná chuť? Zkuste ovocné omáčky z meruněk nebo exotického ovoce. Tip: Rozpálená švestka
– Nafingujte masovou chuť uzenou příchutí omáčky. Tip: Barbecue omáčka s whiskey
– Pálivé omáčky dodají chuť všemu, co chutná mdle. Tip: Trinidad Morunga
– Zapátrejte mezi grilovacími omáčkami, které neobsahují chemii. Tip: Barbecue se sušenými rajčaty.
– Udělejte hummus z cizrny nebo tzatziky z okurky a jogurtu. Ideální na namáčení zeleniny!
Štvou vás kupované omáčky? Smíchejte jogurt se solí a pepřem, přimíchejte kari a kapkou chilli. Nebo uvařte vlastní domácí chilli džem.

Napíchněte špízy

Vykašlete se na plátky pruhovaného lilku – kousky nakrájejte a namíchejte na špejli. Prokládejte vše, co vám přijde pod ruku a k chuti.
Hodí se cibule, tlusté kostky tempehu nebo tofu, cuketa, nakládaná sušená rajčata… Vše potřete olejem, posolte a okořeňte.

Burgery z luštěnin

Uvařte cizrnu, čočku nebo fazole. Hotové luštěniny rozmělněte s moukou, vejcem, grilovacím kořením na burgery… Měli byste dostat tuhé těsto.
To pak vytvarujte do burgerů a grilujte stejně jako masové. Samozřejmě medium. 😉

 

… a nakonec sladká tečka!

Totální pecka každého barbecue je grilovaný ananas. Ovoce zbavte slupky, nakrájejte na kolečka a posypte vydatně třtinovým cukrem.
Na grilu se z něj stane sladký karamel – prostě dokonalost!