Jakou omáčku ke grilovanému masu? Záleží na druhu a marinádě

Vyhoďte kečup! Jaké omáčky se hodí na grilování?

Čím kvalitnější maso grilujete, tím jednodušší omáčku byste měli použít. Dochucovadlo má pouze podpořit chuť masa, nikoliv ho přebít.

Proč grilování bez kečupu?

Čím lepší maso grilujete, tím lepší omáčku zvolte. Jen tak kvalitu masa pozvednete a nepřehlušíte, jako to dělá běžný kečup. Obsahuje spoustu cukru a barviv, takže svou kvalitou odpovídá leda mletému párku. Doporučujeme také přeskočit všechna prášková dochucovadla, která obsahují hromadu soli a chemie. Chuť masu dodejte bylinkami a omáčkami, kde víte přesné složení.

Marináda + omáčka = VSL

Maso naložené pouze v oleji snese výraznější chuť, například švestkovou nebo cibulové chutney. Naopak výrazná marináda si žádá jemnější dochucovadlo – podle své chuti můžete zvolit sladkou, uzenou nebo pálivou chilli. Když se jedna bylinka v marinádě objevuje také v omáčce, jste za mistra grilu.

Pokud do marinády přidáte med, vynechte k servírování sladké dochucovadlo – chuť masa doplní spíše pálivá nebo kyselejší omáčka. Naopak k flákotě naložené v citronové marinádě bude sedět něco sladšího nebo uzeného na vyvážení.

Omáčky podle druhu masa

  • K rybám se hodí kyselejší chutě, které jinak mdlé maso osvěží. Náš tip: Habanero HotSauce s limetami.
  • Drůbeží maso je snadné na grilu vysušit. Ke kuřecímu nebo krůtímu pasují šťavnaté a nasládlé omáčky. Náš tip: Kantoská švestková s chilli.
  • K vepřovému masu sedí výrazná chuť bylinek, chilli a česneku. Náš tip: Smoked Peppers
  • Hovězí steaky jsou to nejlepší, co můžete ugrilovat. Čím kvalitnější maso, tím méně ingrediencí by měla omáčka. Vystačíte si s čistým chilli nebo uzenou chutí. Náš tip: Chipotle mash

Zjednodušte si grilování

Jedna ingredience a několik variant? Doporučujeme přizvat Rybízák na gril. Vyrobíte z něj marinádu, střik i svařák.